Den här bisarra berättelsen lämnar plats för skruvade teatrala utspel av de eminenta franska skådespelarna Juliette Binoche och Fabrice Luchini. Vid sidan av det absurda och extravagant överdrivna finner vi också aktuell samhällskritik i Bruno Dumonts nya underhållande film.

Franska regissören André Téchiné står bakom denna välgjorda coming-of-age pärla. Filmens medmanusförfattare Céline Sciamma är specialist på temat vuxenblivande, och precis som i hennes tidigare filmer Girlhood och Tomboy återspeglas här djup kännedom om de unga karaktärernas känslor. Filmen utspelar sig i franska Pyrenéerna där klasskamraterna Thomas och Damien inte alls kommer överens.

Schweiz drabbas plötsligt av ett väder/klimatfenomen. Hotfulla molnformationer lägger sig över landet. Viktiga samhällsfunktioner slås ut. Folk börjar fly landet. I Wonderland (regisserad av 10 regissörer!) följer vi några personer och grupper som måste överge sin vardagliga tillvaro. Och landet går snabbt mot kaos, där olika grupper och intressen kolliderar.

När den sibiriska vintern släpper sitt grepp varje år i maj går tjugo läkare, mestadels kvinnor, ombord på ett särskilt fartyg - ett flytande sjukhus. Fartyget sicksackar sig fram genom norra Sibirien för att kunna ge sjukvård till en avlägsen landsbygd där lokalbefolkningen väntar på dess ankomst. För läkarna är det ett äventyr som förändrar dem och som många av dem har blivit beroende av.

En bra filmfestival visar inte bara film från olika genrer och olika delar av världen, utan också film från olika delar av filmhistorien. Umeå Europeiska Filmfestival har därför som tradition att årligen avrunda festivalen med en stumfilmskonsert.