Ikväll avslutas UEFF 2016

Vi firar avslutningen av årets festival med livemusik till stumfilm och prisutdelning av årets Storspov!

Vi börjar kl 18:00 med prisutdelningen, och som Grand Finale på hela festivalen ger vi er chansen att uppleva ett unikt möte mellan musik av idag och film från förr. Det blir en stumfilmskonsert med levande musik där musiker har bjudits in för att komponera eller improvisera till filmen Flickan i Frack!

"..ett synnerligen fullödigt prov på svensk filmkonst. Publiken visade sin förtjusning genom applåder. Flickan i frack blir säkert en publiksuccés av första rang" (Folkets Dagblad Politiken 1926)

I filmen Flickan i frack möter ni invånarna i den fiktionära Wadköping (en ”större mellansvensk stad med förnäma anor och traditioner, andliga och materiella"), som skakas om rejält när en ung studenska dyker upp i frack på festen. Hon blir snart varse vilka dörrar som öppnas och vilka som stängs i och med denna revolt.
Genom filmen får vi också möta ett kvinnokollektiv som för tankarna till Fogelstadsgruppen, en högst levande dandy-brorsa, spelad av Erik Zetterström, sedermera känd som Kar de Mumma, samt regissören själv i rollen som den pompösa änkedomsprostinnan.

Filmen beskrivs oftast som en lättsam och hurtig komedi, men även om den absolut främst är komisk i sitt underfundiga och satiriska språk och karaktär, så finns där även stråk av mer allvarliga teman . Kanske är det svårt att helt bortse från Hjalmar Bergmans personliga svårigheter, inte minst kring sin sexualitet, när tematiken berör identitet och utanförskap.

Filmen Flickan i Frack baseras på Hjalmar Bergmans novell med samma namn. Den regisserades av en av Svensk Filmindustris mest inflytelserika personer under sina verksamma år - producenten, skådespelaren och regissören Karin Swanström.

Filmen räknas idag till en av Sveriges första filmen med exempel på cross-dressing. Den här visningen blir premiär för den nya digitalt restaurerade filmkopian.
- Clara Gustavsson

OM MUSIKEN:

Tyst Film Trio.
Tre etablerade Umeå-baserade musiker, med musikaliska referenser inom t.e.x. tango, klezmer och rock, bildar en trio som bygger ett exklusivt soundtrack till denna film. Kom och upplev hur deras stämningsfulla musik sätter ny prägel på Flickan i frack!

Annika Bränberg - rutinerad slagverkare, medlem b.l.a. i banden Syket och the Crystal Caravan.

Daniel Gabrielsson - musikpedagog och musiker inom genrer såsom jazz,gospel och pop. Har tidigare komponerat kortfilmsmusik.

Anders Öhberg - med bakgrund i olika konstellationer inom jazz,klezmer, pop och tidigare medlem av reggaebandet Glesbygd'n, spelar Anders nu i bandet Bottenhavet. Har även komponerat för teater.